Topografisk kort Grenaa
Interaktivt kort
Klik på kortet for at se højden.
Grenaa
Allerede i middelalderen var Grenaa en vigtig by. En "købstad ved Kolindsund" nævnes hos Saxo Grammaticus i forbindelse med et søslag på Kolindsund i 1165. Der er dog tvivl om både købstadsbegrebet og om det overhovedet er Grenaa, der tales om. Byen nævnes ved navn så tidligt som år 1231. Det er dog usikkert, om byen allerede her er købstad. I det såkaldte Jens Vittes Brev fra slutningen af 1200-tallet, udgivet i Danmarks Riges Breve, står Jens Vitte anført som borger i Grenaa, den ældst kendte. De ældste byprivilegier er gået tabt, men det ældste bysegl kan dateres omkring 1300. I 1445 var byen købstad, og var indtil tilsandingen af Djurså, den nuværende "Grenaaen", en vigtig havn, hvor skibene kunne sejle helt ind til bykernen. Tager man privilegierne, byseglet, byens udformning og placering tyder det på at byen er opstået som købstad ved overgangen til 1200-tallet, i den store bybygningstid omkring 1050-1225. Ved Torvet ligger Grenaa Kirke, som omtales første gang i 1426. Kirken menes at have sin oprindelse tilbage i 1300-tallet, og sammen med dens placering på middelalderbyens topografisk højeste punkt, udgør det et mønster, som kendetegner købstæder fra 11-1200-tallet. Middelalderbyens vigtigste indgang var Vesterport, da den lå ud til Djurs Nørre Herred, som var byens vigtigste opland med mange tætliggende landsbyer. Sønderport havde også en lille betydning, da dette var indgangen for sejlende, der lagde til i åhavnen syd for det der i dag er Kanikkegade.
Om dette kort

Navn: Topografisk kort Grenaa, højde, terræn.
Sted: Grenaa, Norddjurs Kommune, Region Midtjylland, 8500, Danmark (56.37344 10.83931 56.45344 10.91931)
Gennemsnitshøjde: 10 m
Minimum højde: -4 m
Maksimal højde: 49 m
Region Midtjylland ruter, vandreture, mountainbike, løb og udendørsaktiviteter
Andre topografiske kort
Klik på et kort for at se dets topografi, dets højde og dets terræn.

Samsø
Der er spor fra mennesker på Samsø siden de tidligste tider, efter isen trak sig tilbage. Her jagtede man vildtet og siden bosatte man sig og begravede sine døde i gravhøje og rejste stendysser i stenalderen. Mange af gravhøjene på øen er dog fra bronzealderen, da man i denne periode anlagde dem på…
Gennemsnitshøjde: 2 m

Nationalpark Mols Bjerge
Midt i nationalparken ligger den fredede del af Mols Bjerge, med bakker der når op i 137 meters højde, hvor der er udsigter over bl.a. Aarhusbugten, Ebeltoft Vig, Rønde, Aarhus og det sydlige Djursland. Mols Bjerge er forbundet med andre naturområder mod nord ved Femmøller, og omkring Lyngsbækgård og…
Gennemsnitshøjde: 16 m

Anholt
Fyret er beliggende på Anholts nordøstlige spids ved næsset, der hedder Totten. Næsset strækker sig som et undersøisk rev flere kilometer ud i Kattegat til fare for skibsfarten. Her er der sket utallige strandinger gennem tiderne., så der var brug for et fyrtårn. Anholt Fyr er Danmarks ældste…
Gennemsnitshøjde: 2 m

Skjern Å
Åen udspringer på den jyske højderyg omkring 24 kilometer nordnordvest for Vejle og 6 kilometer syd for Nørre Snede i en dalsænkning (68 meter over havet). Det er omtrent samme sted, som Gudenåens har sine kilder. Der er kun lidt over 100 meters afstand mellem de to. Åen løber mod nordnordvest, gennem…
Gennemsnitshøjde: 46 m

Hald Sø
Danmark > Region Midtjylland > Birgittelyst
Da gletsjere fra Norge og Østersøegnene mødtes under sidste istid, blev det meget kuperede terræn ved Hald sø udformet. Hele den sydlige og østlige side af søen er omkranset af dybe skrænter, og det er ikke kun på søens bund at der er store højdeforskelle. Ved Skelhøje lige syd for søen når…
Gennemsnitshøjde: 34 m

Bølling Sø
I august 2004 blev afvandingskanalen dækket til og i løbet af blot et halvt år nåede vandoverfladen op til den planlagte højde, som er 67,25 meter over havets overflade.
Gennemsnitshøjde: 76 m